Autoritățile au decis: persoanele juridice, asocierile şi alte entităţi fără personalitate juridică vor fi obligate să se înroleze în SPV (Spațiul Privat Virtual) începând cu luna martie 2022. Totodată, PFA-urile și persoanele fizice care desfășoară activități economice sau exercită profesii libere vor avea aceeași obligație, însă doar cu privire la îndeplinirea obligațiilor ca urmare a activității economice sau profesiei desfășurate, adică doar pe codul de identificare fiscală.

Astfel, pentru înrolarea în SPV începând cu 1 martie a anului 2022, unii contribuabili menționați vor trebui să-și achiziționeze certificate digitale calificate.

Toți acești contribuabili vor depune declarații fiscale, vor transmite cereri sau alte documente către ANAF doar prin Spațiul Privat Virtual.

Această modificare este cuprinsă într-un proiect de Ordonanță pentru modificarea Codului de Procedură Fiscală, inițiat recent de Ministerul Finanțelor. Proiectul de Ordonanță a fost adoptat ieri (30 august 2021) în ședința de guvern și urmează să fie cât mai curând publicat în Monitorul Oficial.

Orice demersuri cu ANAF-ul vor fi mutate online

Asta înseamnă că orice demersuri cu autoritățile fiscale vor putea fi inițiate numai dacă contribuabilii respectivi vor avea cont în Spațiul Privat Virtual. Prin urmare, cei care nu sunt deja înrolaţi în SPV vor trebui să facă acest demers cât mai curând posibil, pentru a putea să comunice în continuare cu autorităţile fiscale.

De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că, în cazul în care contribuabilii respectivi nu își îndeplinesc obligațiile prin intermediul SPV începând cu 1 martie 2022 și depun declarațiile fiscale în continuare în format hârtie, acestea nu vor fi luate în considerare de ANAF.

Ca urmare, probabil că ANAF-ul va notifica contribuabilii cu privire la obligativitatea comunicării declarațiilor prin intermediul SPV-ului.

Neluarea în considerare a declarațiilor depuse în format fizic ar putea avea ca efect aplicarea de amenzi, dacă nu se repsectă termenul pentru depunerea documentului/declarației respective în format electronic.

Resurse similare: Obținerea cazierului fiscal online – pașii de urmat

Toate resursele din categoria: Îndrumare fiscală

Author

Tax & Legal consultant since 2005.

Write A Comment