Home » Chiriile exceptate de la impozitare pentru anul 2020 – cine poate beneficia?

Chiriile exceptate de la impozitare pentru anul 2020 – cine poate beneficia?

Autoritățile au adoptat într-un final legea privind posibilitatea scutirii de la impozitare pentru veniturile din chirii, pentru anul 2020. Vorbim de o scutire de impozit pe termen limitat, care a fost în stadiu de proiect pentru un timp. Legea a fost însă adoptată de parlamentari și publicată în Monitorul Oficial din data de 21 mai 2020.

Scutirea poate fi aplicată de persoanele fizice ale căror venituri din chirii au suferit o scădere semnificativă din cauza perioadei de restricții generată de pandemia COVID.

Mai exact, persoanele fizice care obțin venituri din chirii pe parcursul anului calendaristic 2020 pot beneficia de scutire de la impozitare pentru tot venitul, pentru perioada martie – decembrie 2020. Scutirea se aplică cu condiția ca venitul lunar din chirie să fi scăzut cu cel puțin 30% față de venitul obținut în luna februarie 2020. Exceptarea se aplică așadar temporar, și are în vedere scăderea veniturilor din cauza restricțiilor de natură economică cauzate de pandemia COVID în România.

Scutirea se va aplica atât pentru impozitul pe venit, cât și pentru contribuția de asigurări de sănătate (CASS), care sunt datorate de contribuabilii persoane fizice pentru veniturile din chirii.

Cum se va aplica exceptarea de la impozitare?

Scutirea de impozit va trebui să fie aplicată de către persoana fizică la momentul declarării venitului din chirie. În practică, întrucât veniturile din chirie trebuie declarate atât în avans pe parcursul anului (respectiv până la 30 iunie 2020), cât și după finalul anului fiscal (pentru reconciliere), de principiu persoana fizică poate aplica scutirea în oricare dintre momente.

Cu toate acestea, dacă contribuabilul a depus deja declarația unică pentru anul 2020 (termenul actual fiind 30 iunie 2020) și a plătit impozitele anticipate inclusiv pentru 2020, atunci scutirea va trebui să se aplice în anul următor. Adică la momentul declarării finale a veniturilor pentru întreg anul 2020.

În cazul în care se înregistrează sume de taxe plătite în plus, excedentul înregistrat va trebui să stingă taxele datorate pentru anul fiscal următor. Dacă nu este cazul de obligații fiscale pentru anul fiscal următor, probabil contribuabilul va trebui să solicite către ANAF rambursarea sumelor plătite în exces.

Scutire de la impozitare și pentru firme

Firmele care obțin venituri din închirierea de bunuri imobiliare vor putea, de asemenea, să beneficieze de scutire de impozit pentru o parte din veniturile lor.

Mai exact, persoanele juridice al căror venit lunar din chirii a scăzut cu cel puțin 20% comparativ cu veniturile generate în luna februarie 2020, pot beneficia de această scutire. Aceștia vor putea scuti de la impozitare 20% din veniturile lor impozabile aferente perioadei martie – decembrie 2020.

Noua lege care prevede aplicarea scutirilor descrise mai sus (Legea nr. 62/2020) a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 21 mai 2020.

Textul oficial al legii îl puteți descărca aici.


Alte resurse:

Aveți nevoie de asistență cu îndeplinirea obligațiilor fiscale anuale?
Utilizați formularul de mai jos pentru a solicita asistența dorită. Un consultant fiscal va reveni către dumneavoastră în cel mai scurt timp.

Lasă un comentariu

Doriți să vă abonați la articolele noastre de îndrumare fiscală, salarizare și update-uri legislative?

Te-ai abonat cu succes la newsletter-ul nostru, mulțumim! Poți închide această fereastră.

S-a produs o eroare. Te rugăm să încerci din nou..

Expat-Center Romania va utiliza datele tale doar în scopuri informative prin newsletter-ul nostru.