Rata anuală a inflației din zona Euro a atins cel mai înalt nivel din ultimii zece ani în luna august 2021, iar analiștii economici se așteaptă ca tendința să continue. Acest lucru începe să ridice mari îngrijorări atât pentru Banca Centrală Europeană, cât și pentru investitori.

Conform unor estimări preliminare făcute de Agenția Europeană de Statistică (Eurostat), rata anuală a inflației în zona Euro a ajuns la 3% în august, de la nivelul de 2,2% care fusese înregistrat în iulie. Acesta este cel mai mare nivel de inflație din ultimii 10 ani, un nivel care depășește cu mult obiectivul Băncii Centrale Europene (BCE), de 2%. Se pare că analiștii nu se așteptau la asta, deoarece așteptările au fost stabilite la un nivel de 2,7% pentru luna august.

Specialiștii spun că acestă creștere a inflației se explică în principal prin faptul că prețurile la energie au crescut cu două cifre, cu un avans de 15,4%, în timp ce prețurile la bunurile industriale neenergetice au crescut cu 2,7% și cu 2% la produsele alimentare, băuturi alcoolice și țigări.

Cu toate acestea, experții Eurostat arată că inflația de bază – adică ceea ce rămâne după eliminarea prețurilor pentru bunurile volatile, precum energia și alimentele, a accelerat la doar 1,6% în august, de la 0,9% în iulie. De asemenea, un indicator care, pe lângă prețurile la energie și alimente, exclude prețurile țigărilor, a crescut la 1,6%, de la 0,7%.

Conform acelorași experți, se pare că inflația de bază (“core inflation”) este indicatorul atent monitorizat de BCE în elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

România a înregistrat și ea cel mai mare nivel de inflație din ultimii ani

România nu face excepție de la evoluția economică inflaționistă. Astfel, rata inflației în România a crescut la 5% în iulie 2021, de la nivelul de 3,9% din iunie, un nivel record înregistrat în ultimii ani. Și în România acest lucru a fost determinat de creșterea prețurilor la bunurile nealimentare, care au crescut cu 7,64%, la servicii cu 2,74% și la produsele alimentare cu 2,33%, potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică al României (INS), privind creșterea prețurilor și puterea de cumpărare a monedei naționale.

De asemenea, Banca Națională a României a crescut la 5,6% prognoza inflației pentru sfârșitul anului 2021, potrivit unei prezentări susținute recent de guvernatorul băncii, Mugur Isărescu, față de 4,1%, așa cum se estimase anterior.

Evoluția inflaționistă a economiei globale îngrijorează din ce în ce mai mult investitorii de pe piețele financiare, care se tem de o potențială creștere a ratelor dobânzii de către băncile centrale.

Author

Business adviser & entrepreneur

Write A Comment