Nu poți controla ce se întâmplă în trafic, dar întotdeauna poți evita posibile accidente dacă conduci prudent.

Totuși, chiar dacă luăm toate măsurile de siguranță atunci când suntem în trafic, uneori pot apărea situații neprevăzute. Dacă o cunoștință sau chiar tu ești implicat într-un accident auto urmează recomandările noastre pentru a gestiona situația. Fie că sunt simple coliziuni, accidentele auto generează stres până la panică totală.

Așadar, ne-am gândit să adunăm informații utile cu ceea ce trebuie să știi într-o astfel de situație neplăcută și care sunt măsurile legale potrivite pentru a trece mai ușor peste un astfel de eveniment.

Accidentul de circulație întrunește, de obicei, două sau mai multe dintre următoarele condiții:

 • s-a întâmplat pe un drum public;
 • ca urmare a unui accident auto a avut loc decesul, rănirea uneia sau  a mai multor persoane, avarierea a cel puțin unui vehicul;
 • a fost implicat cel puțin un vehicul în mișcare.

În cazul producerii unui accident auto, Codul Rutier stabilește obligațiile legale ale persoanelor implicate. Există diferite demersuri procedurale în cazul unui accident auto, în funcție de tipul acestuia.

Să le luăm pe rând:

Accident cu victime

Dacă în urma accidentului au rezultat victime (fie deces, fie vătămare corporală), conducătorul auto implicat este obligat:

 • să anunțe imediat poliția;
 • să nu modifice sau să șteargă urmele accidentului;
 • să nu părăsească locul faptei.

Orice persoană implicată direct sau indirect (martor) la producerea unui accident de circulație este obligată să anunțe de îndată poliția la numărul național unic pentru apeluri de urgență 112.

Sunt interzise următoarele:

 • schimbarea poziției vehiculului implicat în accident;
 • modificarea stării locului;
 • ștergerea urmelor accidentului.

Accident doar cu pagube materiale

Dacă în urma accidentului au rezultat doar pagube materiale (doar avarierea vehiculelor), conducătorii auto au obligația:

 • să scoată vehiculele în afara părții carosabile;
 • dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le  deplaseze cât mai aproape de bordură și să le semnalizeze cu triunghiuri reflectorizante;
 • să se asigure înainte de toate că motorul este oprit și să  pornească luminile de avarie pentru a avertiza restul participanților la trafic;
 • să se prezinte la unitatea de poliție rutieră pe raza căreia s-a produs accidentul, în termen de cel mult 24 de ore. Poliția va încheia un proces verbal, va stabili vinovatul și va elibera autorizația de reparație. Cel vinovat va oferi o copie de pe asigurarea RCA celuilalt.

Găsești AICI harta cu sediile din București ale brigadei rutiere.

Este bine să ai cât mai multe dovezi pentru a putea ajuta poliţia să soluționeze cazul cât mai corect: fotografiază mașinile avariate din care să se distingă numărul de înmatriculare, ia legătura cu martorii și obține datele lor de contact (dacă se ajunge în instanță vei avea nevoie de 2 martori).

Excepție de la prezentarea în fața agenților poliției rutiere fac:

Persoanele care încheie o constatare amiabilă de accident

Aceasta poate fi făcută doar în anumite condiții: acord între cei implicați, au fost implicate doar două autovehicule, nu există victime sau decese, nu au fost avariate și alte vehicule, clădiri, bunuri etc. Șoferii trebuie să fie de acord în privința părții vinovate și formularul de constatare necesită semnătura amândurora.

Ar fi bine să faci câteva poze cu daunele în urma accidentului înainte de a scoate mașinile de pe carosabil. Pentru  a fi valabil formularul de constatare amiabilă, ambii conducători trebuie să completeze un singur exemplar care conține două foi auto-copiative. Datele necesare pentru completare le găsești în cartea verde a mașinii.

Fiecare șofer va avea nevoie de certificatul de înmatriculare, permisul auto și buletin. Procedura trebuie făcută în maximum 24 de ore de la accident. Fila originală din formularul de constatare trebuie să rămână la șoferul nevinovat iar copia formularului va rămâne la șoferul vinovat de accident.

Constatarea trebuie completată cât mai corect și complet. După completarea acesteia, nu mai ai dreptul de a merge la Poliție în cazul în care nu ești mulțumit de verdictul dat de asigurator. Odată înștiințat, asiguratorul  va desemna un inspector de daune pentru a efectua constatarea.

Documentele pe care trebuie să le ai la tine când ajungi la asigurator sunt:

 • formularul de constatare amiabilă completat de ambii conducători auto implicaţi în accident sau procesul verbal eliberat de Poliţie;
 • permisul de conducere;
 • actul de identitate;
 • certificatul de înmatriculare a vehiculului;
 • cartea de identitate a vehiculului;
 • procura notarială de la proprietarul persoană fizică, în cazul în care vehiculul nu-ţi aparţine sau împuternicire de la proprietarul persoană juridică.

Dacă ai fost lovit de o mașină înmatriculată în străinătate trebuie să te adresezi Biroului Asiguratorilor Auto din România.

Conducătorul auto care deține asigurare facultativă de avarii auto (CASCO) și în urma accidentului auto a avut loc doar avarierea propriului vehicul

Dacă autovehiculul a fost avariat în timp ce era staționat sau parcat mergeți cu acesta la sediul poliției pentru declararea evenimentului și efectuarea documentelor de constatare.

Sperăm că informațiile de mai sus sunt utile pentru a te ajuta să înțelegi mai bine care sunt procedurile în cazul unui accident auto, însă îți dorim să nu ai nevoie niciodată de ele.

Author

Contributor

Write A Comment