Cumpărarea și vânzarea de NFT-uri. Achiziționarea și vânzarea de obiecte rare și valoroase. În mod sigur ați auzit și voi despre acestea.

Valoarea lor? Un Bitcoin poate fi dat la schimb pentru un Bitcoin cu aceleași proprietăți, la fel cum un dolar poate fi dat la schimb pentru un alt dolar, dar NFT-urile au valori diferite între ele și nu se pot înlocui unele cu celelalte, adică sunt nefungibile. Au un potențial mare de a fi folosite, iar ele abia acum încep să crească, existând o probabilitate uriașă pentru mărirea, pe larg, în economia digitală.

În prezent, printre cuvintele populare din această lume Crypto, se află în top trei și NFT-ul. Un creator încarcă un fișier original, atribuindu-i caracteristici (dacă este unicat, dacă face parte dintr-o colecție sau dacă are copii multiple). După crearea sa, proprietarul poate începe vânzarea.

În acest articol vei descoperi informații clar structurate, care te vor ajuta să înțelegi din ce în ce mai bine ce sunt NFT-urile și cum funcționează tranzacționarea lor.

Să începem cu începutul:

Ce sunt NFT-urile?

NFT-urile sunt jetoane nefungibile (NFT, după termenul englezesc Non-Fungible Token). Acestea au prins un mare avânt pe la începutul anului 2020, conceptul fiind originar din 2015. Sunt folosite drept metodă de a vinde online.

  • Jetoanele fungibile pot fi schimbate între ele;
  • Jetoanele nefungibile nu pot fi schimbate între ele.

Artă digitală + blockchain = criptoartă

Blockchain-ul este o bază de date în care sunt înregistrate tranzacțiile de criptomonede. A permis existența acestei noi piețe de criptoartă, iar acum poți certifica un bun digital printr-un jeton criptografic unic: NFT-ul. Toate aceste jetoane sunt unice și garantează dreptul la proprietate.

Un NFT reprezintă, totodată, termenul popular pentru lucrările de artă digitală, tranzacționate printr-un blockchain. Orice creație digitală cripto este reprezentată de un NFT, spre exemplu: un gif, un meme, o animație, un avatar, un .jpg, un clip, o fotografie, articole din jocuri video, chiar si mesaje de pe Twitter.

NFT-urile transformă operele de artă din mediul online și o mulțime de multe alte obiecte valoroase în active. Unicate, ușor de tranzacționat.

Ai crede că orice fișier poate fi multiplicat, însă nu se aplică și în cazul NFT-urilor, acest lucru fiind, practic, imposibil, deoarece registrele în care acestea sunt consemnate sunt susținute de mii de calculatoare din întreaga lume.

Curiozități despre NFT-uri

De ce sunt NFT-urile atât de valoaroase și poate te întrebi: cât ar putea să valoreze această artă din mediul online și, dacă investești în NFT, există posibilitatea să ai de câștigat? Unele au fost vândute pentru sume record, iar acestea sunt cifre care continuă să crească.

Ce ne poate ajuta cel mai mult? Exemplele reale. Iată câteva care te vor face curios în continuare:

  • Artista Grimes (iubita lui Elon Musk) a vândut lucrări în valoare de peste 6.000.000 de dolari
  • Fondatorul Twitter, Jack Dorsey a pus în vânzare primul tweet din istorie, iar licitația a ajuns la 2.500.000 de dolari
  • În România, Delia Matache a vândut primul său NFT, pentru piesa Racheta, licitația începând de la 1.700 de dolari. S-a vândut cu 3.000 de dolari
  • Artista KristaKim a vândut o casă digitală pentru echivalentul a 500.000 de dolari
  • Un simplu gif, cu o pisică, a fost vândut cu 600.000 de dolari
  • Cel mai scump NFT (la momentul actual) este Everydays: The first 5000 days, semnată de Beeple. Mike Winkelmann (Beeple) este un grafician și un animator, iar NFT-ul său conține exact 5000 de lucrări realizate și publicate de el, zilnic, în decursul ultimilor 13 ani. Acesta s-a vândut cu 69.000.000 de dolari

Volumul de tranzacționare a NFT-urilor din 2020 a crescut cu 299%, de la 62.9 milioane de dolari, în 2019, la 250.8 milioane de dolari.

Cum poți cumpăra și cum poți vinde un NFT?

NFT-urile sunt tranzacționate în cryptomonede. Trebuie, în primul rând, să achiziționezi cryptomonede și să le păstrezi într-un portofel. Ulterior, va trebui să te înregistrezi pe una dintre piețele NFT, precum:

De obicei, vânzările iau forma de licitație, pentru început, iar dacă adaugi o ofertă bună, aceasta va deveni cea câștigătoare. Puteți câștiga un profit destul de mare, dacă valoarea NFT-ului crește, realizând propria licitație.

Pentru a-ți încărca creația pe una dintre platformele de mai sus, va trebui mai întâi să cumperi monede virtuale. Apoi, ca să le poți utiliza pe aceste platforme, va fi necesar să creezi un portofel digital (folosind o pltformă de crypto exchange) și apoi să îl conectezi la site-ul pe care dorești să vinzi sau să cumperi NFT-uri.

Apoi începe partea distractivă – pentru vânzare pur și simplu încarci creația pe platformă. Dar atenție: creația ta trebuie să fie într-unul dintre formatele disponibile pe platforma respectivă. Poți încărca tablouri digitale, fragmente de muzică, filmări, pachete de beneficii pentru fanii tăi, bilete la concerte, mărci și orice combinații. De asemenea, partea și mai interesantă este că poți alege să încarci un singur exemplar sau chiar mai multe copii ale aceleiași opere. Astfel poți să vinzi obiecte în ediție limitată care pot fi colecționate.

Achiziționarea de NFT nu îți transferă întotdeauna și drepturile de autor

De multe ori, vei avea dreptul la utilizarea de bază. Spre exemplu, postarea unui video sau a unei imagini online.

NFT-urile sunt foarte apreciate de colecționari, devenind un fenomen autentic, și de speculatorii, care își doresc ca, mai târziu, să poată să le vândă și să câștige profit.

În lumea NFT-urilor se pare că totul este nou, iar, până la răspândirea lor, mai este un drum foarte lung de parcurs. Chiar și așa, o mulțime de oameni cunoscuți și de miliardari investesc în acestea. Piața este extrem de dinamică, iar tu trebuie să fii pe fază și foarte atent la noile tendințe în momentul în care investești în ele.

Tot ceea ce cumpărăm are valoare pe piață, prin urmare putem înțelege că un NFT poate fi considerat o investiție bună.

Author

Business adviser & entrepreneur

Write A Comment