Nu ai avut încă timp să te întrebi ce poți face de Crăciun anul acesta? Ești plecat din țară de mult timp și plănuiești să te întorci de sărbători pentru a petrece Crăciunul acasă? Sau pur și simplu cauți locuri minunate și atracții turistice în țară pentru acest Crăciun? Într-adevăr, suntem deja în luna noiembrie, iar Crăciunul se apropie cu pași repezi. Deci, dacă nu ne-am mobilizat până acum să ne facem planuri, ar fi bine să reușim cât mai curând, nu-i așa? Întrucât în ​​exact 50 de zile vom sărbători din nou Crăciunul! 🙂

Iar Crăciunul este una dintre cele mai importante sărbători ale anului, când toată familia și prietenii se reunesc pentru a petrece momente prețioase în timp. După cum știți, această sărbătoare este un prilej minunat de reuniune cu familia și prietenii, de împărțit cadouri celor dragi, de pregătit mâncăruri alese. Este de asemenea vorba despre celebrarea iubirii, păcii și respectului reciproc.

Pentru români Crăciunul este un moment important al anului și este sărbătorit în noaptea de 24 spre 25 decembrie, ca și în multe alte țări. În țara noastră tradițiile Crăciunului depășesc cu mult obiceiuri precum decorarea bradului de Crăciun și împărțirea de cadouri. Sezonul sărbătorilor de iarnă în multe localități din țară înseamnă mai ales: respectarea și practicarea tradițiilor locale păstrate vii în satele românești, colindarea din casă în casă și cântarea colindelor tradiționale de Crăciun, întâmpinarea cu clasicul „Crăciun Fericit!”.

Câteva lucruri pe care le poți face de Crăciun

1. Vino la Mărișel

Un astfel de obicei vechi și frumos se desfășoară anual în localitatea Mărișel, o localitate din apropierea Clujului. Este un obicei de Crăciun atât de vechi și de frumos, încât a fost inclus în patrimoniul UNESCO.

Aici, în inima munților Apuseni, toate tradițiile sunt bine păstrate și transmise neîncetat generațiilor tinere. Aici există o tradiție străveche numită „Junii Mărișelului”. În cadrul acestei tradiții, un grup de 10 băieți tineri necăsătoriți, în fruntea cărora se află un staroste, se organizează și vin la biserica satului în fiecare an în ajunul Crăciunului. După predica religioasă, grupul de tineri iese în fața bisericii și începe să danseze și să cânte colinde de Crăciun, desfășurând un spectacol minunat. După aceea, băieții încep să invite fetele tinere la dans și să colinde.

Colindul Junilor reprezintă un spectacol unic în lume. Prin urmare, dacă ești admirator de tradiții unice și dorești să descoperi acest ritual al Junilor o poți face chiar cu ocazia acestui Crăciun. În Mărișel încă mai sunt pensiuni disponibile unde îți poți rezerva locul pentu perioada Crăciunului. Aici localnicii se pregătesc din timp cu mâncăruri și băuturi tradiționale pentru a primi turiștii curioși.

Poți verifica harta aici pentru a localiza mai bine Mărișelul.

2. Târgul de Crăciun din Sibiu

Ce poți face de Crăciun_Sibiu

Unul dintre obiceiurile turistice românești din această perioadă este și participarea la Târgurile de Crăciun din cele mai mari orașe românești, unde poți găsi bunătăți tradiționale. Dacă planifici o scurtă vacanță prin România pentru acest Crăciun și ești amator de astfel de târguri cu adevărat magice, îți putem recomanda câteva.

Primul este cel din Sibiu, unde în fiecare an în sezonul de iarnă Piața Mare a Sibiului este amenajată cu decorațiuni festive minunate. Acest târg este de o frumusețe atât de rar întâlnită, încât un reprezentant al Ambasadei Austriei în România a inclus Târgul de Crăciun de la Sibiu în top 10 cele mai frumoase târguri de Crăciun din lume.

Aici, comercianții din peste 20 de județe aduc pe piață cele mai utile, mai frumoase și mai delicioase produse posibile. Târgul de la Sibiu este deschis zilnic începând cu prima zi după Revelion, așa că puteți vizita Sibiul oricând în această perioadă pentru a experimenta această piață de sezon minunată.

Târgul de Crăciun din Sibiu este una dintre principalele atracții turistice românești ale Sibiului din această perioadă. Există multe activități distractive pentru copii, cum ar fi Atelierul lui Moș Crăciun. De asemenea, copiii pot experimenta gătitul diverselor prăjituri tradiționale, pot învăța să fabrice lumânări, să joace rolul spiridușilor sau asistenților Moșului și multe alte activități legate de Crăciun.

Iar vizitarea centrului istoric al Sibiului, să nu uităm, este o altă activitate la îndemână pe care o poți face de Crăciun. Centrul istoric al Sibiului este alcătuit în principal din clădiri cu arhitectură rar întâlnită la noi în țară, fiind construite de coloniști germani în perioada Evului Mediu. Piața Mare din Sibiu se află în topul listei celor mai mulți turiști străini care vizitează România pentru prima dată. Așa că, de ce nu, să o vizităm și noi!

3. Crăciunul în Brașov

Brașov

O altă destinație populară pentru vacanța de iarnă și activitățile pe care le poți face de Crăciun este, bineînțeles Brașovul. Unul dintre motivele principale pentru care ne amintim de Brașov în sezonul de iarnă este, de asemenea, apropierea de munți și de faimoasa stațiune de schi – Poiana Brașov.

Dacă vă place să schiați și nu doriți să ratați sezonul de anul acesta, atunci vă recomandăm cu adevărat să faceți o vizită în Poiana Brașov, deoarece vă va plăcea cu siguranță. Poate doriți chiar să vă planificați cazarea în Poiana Brașov, deoarece stațiunea se află foarte aproape de Brașov – la aproximativ 15 kilometri. Ceea ce înseamnă că, în cel mult 5 minute, veți fi în Brașov, indiferent dacă mergeți cu mașina personală sau luați autobuzul.

De asemenea, dacă sunteți pasionați de excursii relaxante de trekking pe munte, Brașovul este locul perfect pentru a începe o vacanță activă. În Piața Sfatului din Brașov se organizează de asemenea un târg minunat de Crăciun, la fel ca și în Sibiu, unde vă puteți bucura de tot felul de lucruri tradiționale, precum cadouri, produse alimentare, artizanat și decorațiuni.

Un obiectiv turistic foarte impresionant pe care îl puteți vizita în perioada de Crăciun este Biserica Neagră. Un monument vechi impresionant, însă foarte bine restaurat (biserica a fost parțial distrusă într-un incendiu, în anul 1689). Aici, cu puțin noroc, veți avea ocazia să ascultați cântece minunate de Crăciun, cântate la renumita orgă a bisericii. Iar dacă nu știați, Biserica Neagră este considerată a fi cea mai mare biserică din țara noastră.

De asemenea, la târgul de Crăciun din Brașov vă puteți bucura și de nenumărate spectacole, precum dansuri, colinde și recitaluri de muzică populară și puteți admira meșteșuguri și tradiții românești de Crăciun.

4. Târgul de Crăciun din București
Târgul de Crăciun_București

Un alt târg de Crăciun demn de menționat și care este plin de turiști în perioada Crăciunului este Târgul de Crăciun din București. Ca în fiecare an, târgul va fi populat cu peste 100 de colibe din lemn, 3.000 de becuri și, de asemenea, va proiecta un fascicul de lumină colorată lung de aproximativ un kilometru. De la târg puteți cumpăra mâncăruri tradiționale de Crăciun, decorațiuni de sezon, articole făcute manual, jucării și accesorii și nu uitați de vinul fiert. Piața de Crăciun din București este amenajată și decorată în stil vienez, iar imediat cum intri în incinta târgului te îmbie acea aromă accentuată de vin fiert, scorțișoară, castane și portocale.

Aici veți putea găsi și casa lui Moș Crăciun, principala atracție și bucurie pentru copiii care doresc să-l întâlnească pe Moș. Iar dacă te simți darnic de Crăciun și dorești să faci o faptă bună, ai șansa să donezi jucării, haine sau cărți pentru copiii mai puțin favorizați de soartă.

După cum puteți vedea, există o mulțime de evenimente plăcute și activități distractive pe care le puteți încerca. Așadar, dacă căutați obiective turistice românești în perioada Crăciunului, nu veți regreta dacă decideți să petreceți această importantă vacanță în România alături de prieteni și familie.

Doriți să împărtășiți comunității noastre câteva sugestii de lucruri frumoase pe care le pot face de Crăciun? Sau locuri și tradiții ce merită văzute, din țara unde ați emigrat? Vă rugăm postați comentariul mai jos și ne va plăcea să-l împărtășim pe site.


Ce mai poți citi:
Author

Contributor

Write A Comment