Sumar:

 1. Ce este marketingul afiliat?
 2. Advertiser și afiliat: cine sunt și cu ce se ocupă?
 3. Cum funcționează tehnologia din spate?
 4. Cum îți poți promova business-ul dacă ești antreprenor?
 5. Cum poți câștiga bani dacă ești afiliat?

1. Ce este marketingul afiliat?

Marketingul afiliat este procesul prin care un afiliat câștigă un comision pentru promovarea produselor altei persoane sau a unei companii. Afiliatul caută un produs care i-ar putea aduce vânzări, apoi promovează acel produs și câștigă o parte din profit din fiecare vânzare pe care o realizează. 

De regulă, vânzările sunt urmărite prin linkuri de afiliere de la un site la altul.

Cea mai simplă explicație pentru a înțelege ce este marketingul afiliat este aceasta: un comerciant concepe o reclamă, pe care un afiliat o postează pe propriul site. Afiliatul va primi un procent din vânzări, stabilit de comun acord cu afiliatul, dacă reclama acestuia generează rezultate.

2. Advertiser și afiliat: cine sunt și cu ce se ocupă?

Advertiser: organizația sau persoana care dorește să se promoveze.

Acesta este cel care propune serviciile sau produsele pe care dorește să le promoveze și plătește comision afiliatului pentru vânzările generate de promovarea acestuia din urmă.

Afiliat: persoana care promovează produsele sau serviciile advertiserului pe propriile platforme de promovare: website-ul propriu, canale social media: Facebook, Instagram, Tik Tok, etc.

Acesta primește un comision de la advertiser și are răspunderea de a distribui sau posta reclamele stabilite de advertiser. Afiliatul poate fi o persoană fizică sau o companie care promovează produsul vânzătorului într-un mod atrăgător pentru potențialii consumatori. Cu alte cuvinte, afiliatul promovează produsul pentru a convinge consumatorii că este valoros sau benefic pentru ei și îi convinge să cumpere produsul. Dacă consumatorul ajunge să cumpere produsul, afiliatul primește o parte din veniturile realizate.

Afiliații au adesea un public foarte specific cărora le promovează serviciile sau produsele advertiser-ilor prin intermediul afilierii, adresându-se în general intereselor publicului respectiv. Interesele sunt în general segmentate în baza anumitro criterii bine definite, precum, job, hobbies, vârstă, locuri vizitate, etc.

Acest lucru creează o nișă bine definită care ajută afiliatul să atragă consumatori care vor fi cel mai probabil să acționeze în cadrul promoției.

Publicul țintă: publicul bine definit, către care sunt promovate serviciile sau produsele, cel mai important factor în marketingul afiliat.

Indiferent dacă publicul țintă o știe sau nu, ei (și achizițiile lor) sunt factorii motori ai marketingului afiliat. Afiliații le împărtășesc aceste produse pe social media, bloguri și site-uri web. Atunci când consumatorii cumpără produsul, vânzătorul și afiliatul împart profiturile realizate în urma achizițiilor acestora.

3. Cum funcționează tehnologia din spate?

Procesul de promovare prin marketing afiliat este relativ simplu, cel puțin la prima vedere.

Există platforme online dedicate acestui tip de activitate. În România, astfel de platforme bine cunoscute sunt profitshare și 2performant. Atât advertiserul cât și afiliatul vor trebui să se înregistreze și să-și creeze câte un cont pe aceste platforme.

Advertiserul va publica produsele sau serviciile pe care dorește să le promoveze, procentul din vânzări pe care îl oferă afiliaților și alte detalii utile pentru afiliați. La rândul său, afiliatul va posta oferta sa de promovare, ce constă în descrierea platformelor pe care intenționează să dezvolte marketingul afiliat, precum un website, rețele de socializare, aplicații de mobil, etc.

4. Cum îți poate promova business-ul dacă ești antreprenor?

Dacă ești antreprenor, cu siguranță te gândești constant la cum te poți adresa unui public cât mai larg și a câștiga cât mai mulți clienți, fără a pierde bani inutil pe marketing.

Cea mai bună parte la affiliate marketing este faptul că tu vei plăti pentru promovare doar în momentul în care aceasta îți aduce un profit.

Detaliem mai jos câteva motive pentru care să încerci marketingul afiliat:

 • Crește recunoașterea brandului tău
 • Plătești doar pentru performanță și vânzări
 • Ajungi mai ușor la un public țintă nișat pe domeniul tău de activitate
 • Economisești bani de marketing
 • Crește calitatea SEO a site-ului tău

5. Cum poți câștiga bani prin marketingul afiliat?

Având în vedere incertitudinea economică a unei afaceri sau a unui loc de muncă, specialiștii în business recomandă cel puțin 2 linii distincte de venit care să îți ofere o siguranță financiară. Iar marketing-ul afiliat reprezintă o modalitate foarte bună de generare a unui venit constant.

Cea mai bună parte la marketingul afiliat este faptul că, în comparație cu un job, acesta nu necesită o prezență constantă, ci poți câștiga bani o lungă perioadă de timp după ce ai setat campania de marketing.

Iată câteva motive pentru care să încerci marketingul afiliat:

 • Venit pasiv: nu este nevoie de prezența ta constantă pentru a produce bani;
 • Nu trebuie să te ocupi de clienți: aceasta este treaba advertiserului, tu doar faci legătura dintre cei doi;
 • Poți lucra de oriunde;
 • Costuri de începere mici;
 • Ai libertate și flexibilitate: îți alegi singur partenerii, orele de lucru și volumul de muncă pe care ți-l dorești;
 • Ești recompensat pentru rezultatele tale: profesionalismul se răsplătește întotdeauna. Așadar, veniturile vor depinde doar de tine.

Cine pot fi afiliați:

Oricare dintre categoriile de mai jos poate câștiga bani din activități de marketing afiliat:

 • Influenceri
 • Bloggeri 
 • Deținători de site-uri web
 • Specialiști în marketing și comunicare
 • Programatori web

Rezumat

Indiferent dacă ești advertiser sau afiliat, ai doar de câștigat din această activitate. Fie îți crești vânzările sau vizitele pe site cu ajutorul afiliatului, fie ești plătit prin intermediul comisioanelor de către advertiser.

Nu vei plăti niciodată pentru servicii care să nu îți aducă rezultate. Și nu vei oferi niciodată rezultate fără să fi plătit.

Informează-te mai amănunțit despre ce este marketingul afiliat șicum poți începe să câștigi bani din această activitate.

Resurse similare:
Toate resursele din categoria: Afaceri și Economie, Marketing și SEO

Write A Comment