Comisia Europeană a propus în data de 17 martie 2021 introducerea unui document – certificatul verde digital – în scopul redeschiderii granițelor într-un mod sigur, în încercarea de a impulsiona economiile statelor europene și sectorul turismului în mod special, care a fost grav afectat de efectele pandemiei.

Conform celor declarate de reprezentanții Comisiei, certificatul verde digital va putea constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva Covid. Mai mult, Comisia Europeană dorește ca acest certificat să stocheze și alte informații, precum faptul că deținătorul certificatului a primit un rezultat negativ la testul de depistare a virusului SARS-CoV-2 sau s-a vindecat. Informația va putea fi verificată în orice stat membru al Uniunii Europene.

Astfel, o persoană care a fost vaccinată într-un stat membru va fi recunoscută şi în alt stat membru al Uniunii Europene ca “imunizată”, dacă deține certificatul verde digital, care reprezintă doar o dovadă a vaccinării împotriva Covid-19. Acest aspect ar putea facilita călătoriile, inclusiv în scop turistic și economic între ţările membre.

Certificatul verde digital va fi disponibil gratuit și va fi o măsură temporară, conform reprezentanților CE

Certificatul verde digital va include un set limitat de informaţii, cum ar fi numele, data naşterii, data eliberării, informaţii relevante cu privire la vaccinul făcut, test sau vindecare şi un identificator unic al acestuia. Aceste date pot fi verificate numai pentru a confirma şi verifica autenticitatea şi valabilitatea documentului.

Certificatele vor fi disponibile gratuit, atât în format digital, cât și în format fizic și vor include un cod QR care să le garanteze autenticitatea și securitatea.

Reprezentanții Comisiei Europene au precizat că acest sistem ar putea fi o măsură temporară. Această măsură va fi suspendată de îndată ce Organizația Mondială a Sănătății va declara sfârșitul stării de urgență la nivel international, în domeniul sănătății. De asemenea, ele vor fi disponibile gratuit, în limba sau limbile oficiale ale statului membru care le eliberează, precum și în limba engleză. Datele cu caracter personal ale deținătorilor de adeverințe nu vor fi transmise către portal și nu vor fi păstrate de statul membru care efectuează verificarea.

Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi, a declarat că certificatul “nu va fi un document discriminatoriu, ci unul care va atesta că o persoană este sănătoasă atunci când călătoreşte, astfel încât toată lumea să se simtă în siguranţă”. „Intenția e să unificăm formatele, să fie ușor verificate de către statele membre, deci când cineva prezintă certificatul, cel care îl primește să vadă, să verifice autenticitatea lui, pentru a lupta și cu fenomenele de fraudă care au apărut în prezent”, a mai adăugat Adina Vălean.

Fiecare cetățean va avea dreptul să beneficieze de certificatul verde digital când va călători în Uniunea Europeană, fie că a fost vaccinat sau nu. Pentru a evita discriminarea persoanelor care nu au fost vaccinate, Comisia propune adeverințe și pentru testarea Covid-19, precum și pentru cei care s-au vindecat.

Certificatul verde digital va fi disponibil în toate statele membre UE, iar Israel, Liechtenstein, Norvegia și Elveția vor putea recurge și ele la aceste certificate. Adeverințele electronice verzi ar trebui să fie eliberate pentru cetățenii UE și membrii familiei acestora, indiferent de naționalitatea lor. Statele membre vor fi obligate să accepte certificatul de vaccinare cu un ser autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului. În cazul vaccinării cu un alt produs, rămâne la latitudinea fiecărui stat dacă va recunoaște vaccinul sau nu.

Aplicabile începând cu 1 iunie 2021

Aceste certificate de vaccinare ar urma să fie valabile pe întreaga perioadă a pandemiei, în întreaga Uniune Europeană. Pe de altă parte, China va permite accesul în ţară doar străinilor care sunt vaccinaţi cu un ser chinezesc.

În ceea ce priveste data propusă pentru intrarea în vigoare a certificatului verde digital în cadrul Uniunii Europene, aceasta este 1 iunie 2021.

Propunerea autorităților de la Viena este introducerea unei aplicații pe telefoanele mobile, care să prevadă categoria în care se află călătorii: vaccinat, cu test Covid-19 negativ sau vindecat după boală.

Statele membre vor pune în aplicare cadrul de încredere şi standardele tehnice, convenite în cadrul reţelei de e-sănătate, pentru a asigura punerea în aplicare la timp a adeverinţelor electronice verzi, interoperabilitatea acestora şi respectarea deplină a protecţiei datelor cu caracter personal. Obiectivul este ca lucrările tehnice şi propunerea să fie finalizate în lunile următoare.

Emiterea acestui certificat nu va ridica restricţiile și nu va obliga statele membre ale Uniunii Europene să accepte numai călători vaccinați. În cazul în care o persoană nu s-a vaccinat împotriva virusului, documentul stochează doar informaţii referitoare la testare.


Ce mai poți citi:

Toate resursele din categoria: Imigrare și călătorii

Write A Comment