Guvernul a anulat printr-o ordonanță de urgență contribuția de asigurări de sănătate (CASS) datorată de contribuabilii care au realizat în anii 2015 – 2017 venituri mai mici decât salariul minim pe economie. Această iertare de datorie se aplică doar pentru veniturile care nu sunt din relații de angajare. Astfel, persoanele fizice care au realizat astfel de venituri care în decursul unui an fiscal (anul calendaristic) au fost sub nivelul unui salariu minim brut pe economie, au scăpat de plata acestei contribuții. De asemenea, aceeași facilitate se acordă și celor care au realizat venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute.

Ce stabilește exact Ordonanța de Urgență nr. 31/2019?

În concret, actul normativ care a intrat în vigoare, deci se aplică începând cu data de 23 mai 2019, stabilește că CASS pentru perioada 2015 – 2017 nu se mai datorează de către persoanele fizice pentru care contribuția ar fi trebuit calculată la nivelul unui salariu brut minim pe economie. Astfel de venituri puteau fi: dobânzi, dividende, venituri din transferul titlurilor de valoare, venituri din chirii, etc.

Același act normativ stabilește că, în cazul în care au fost emise deja decizii de impunere de către ANAF pentru astfel de cazuri, acestea urmează a fi anulate. Această amnistie se aplică automat, spun autoritățile, adică contribuabilii nu au nevoie să facă nimic pentru a beneficia de iertarea datoriei.

Astfel, ANAF va emite și va comunica persoanelor fizice în cauză decizii de anulare a contribuției sociale de sănătate pentru veniturile sub salariul minim realizate în perioada 1 iulie 2015 – 31 decembrie 2017. De asemenea, deciziile emise și necomunicate contribuabililor până la data publicării ordonanței vor fi anulate automat de către ANAF.

De asemenea, Ministerul Finanțelor urmează să emită și un Ordin care va reglementa procedura pentru aplicarea acestei amnistii. Ordinul va include si regulile aplicabile pentru restituirea sumelor de contribuții plătite deja de o parte din contribuabili.

Scutirea de la plata CASS pentru perioada 2015 – 2017 nu se aplică persoanelor fizice care au plătit contribuția în regim voluntar.

Valorile salariului minim brut pe economie în perioada 2015 – 2017:

  • 2015: 975 lei între ianuarie – iunie și 1.050 lei între iulie – decembrie
  • 2016: 1.050 lei între ianuarie – aprilie și 1.250 lei între mai – decembrie
  • 2017: 1.250 lei în ianuarie și 1.450 lei între februarie – decembrie

Alte resurse:

Toate resursele din categoria: Îndrumare fiscală

Author

Tax & Legal consultant since 2005.

Write A Comment