România este o țară plină de surprize și locuri uimitoare, care vor lăsa impresii de lungă durată în mintea unui vizitator. Majoritatea turiștilor care au șansa de a vizita locuri din România cu siguranță vor dori să se întoarcă pentru sejururi mai lungi, asta este garantat.

Deși unii au vizitat deja România de mai multe ori la rând, atunci când i-am întrebat ne-au mărturisit că există încă multe lucruri pe care nu le știau despre România și pe care își doresc să le cunoască. Această țară este plină de istorie bine păstrată și a dat naștere de-a lungul timpului unor mari personalități, precum inventatori sau oameni de știință.

De asemenea, peisajele frumoase, cultura și reperele iconice fac din România o destinație fantastică de călătorie.

Așadar, în acest articol mă voi bucura să vă împărtășesc 5 lucruri interesante pe care nu le știați despre români și România, care vă vor face absolut mândri și vă vor spori cunoștințele despre țara noastră minunată.

1. Inventatori români mai puțin cunoscuți care au schimbat lumea

Știați că țara noastră a dat naștere unora dintre cei mai extraordinari ingineri și oameni de știință din lume? Și unii dintre ei au schimbat cu adevărat lumea în care trăim astăzi? De exemplu, descoperitorul insulinei este un om de știință și profesor de medicină din România – Nicolae Constantin Paulescu.

Insulina este o substanță importantă care este utilizată în prezent în medicamente pentru tratarea persoanelor din întreaga lume care sunt afectate de diabet. Este de fapt un hormon produs de corpul tău. Astfel, în condiții normale este produs de pancreas pentru gestionarea nivelului de zahăr (glucoză) din sânge și din corp. Persoanele afectate de diabet au o deficiență în producerea acestui hormon, așa că au nevoie de injecții de insulină pentru a menține echilibrul sănătății corpului.

Nicolae Constantin Paulescu a descoperit mai întâi insulina dezvoltând un extract obținut din pancreasul de bovine. Ulterior l-a patentat sub numele de pancreină. În cadrul primului său experiment, el a injectat extractul unui câine diabetic. Iar rezultatele au arătat că substanța are un efect normalizant asupra nivelului de zahăr din sânge.

Un alt inventator român important a fost Petrache Poenaru – a fost cel care a inventat primul stilou cu rezervor din lume. Da, ai înțeles, este stiloul acela pe care l-ai folosit sau încă îl folosești în școală pentru a învăța să scrii.

Petrache Poenaru nu a fost doar un inventator, ci și un matematician apreciat, fizician, agronom și multe altele, inclusiv un om politic. Pe vremea inventării stiloului cu rezervor, Petrache Poenaru era student la Paris. El a studiat la École Polytechnique, prestigioasa școală franceză.

Era atât de obsedat să învețe și să scrie încontinuu note de la cursuri, încât avea nevoie disperată de un instrument de scris mult mai bun. În cele din urmă, a reușit să inventeze stiloul cu rezervor, care la început a folosit penele de lebădă.

Te întrebi oare ce este hyper CD-ROM-ul? Ei bine, este considerat a fi o invenție care va revoluționa cu siguranță lumea computerului. Eugen Pavel este un om de știință și inventator român al acestui Hyper CD-ROM.

Mai concret, este un disc de stocare optic pentru date 3D, despre care se crede că are o capacitate inițială de 1PB și o capacitate teoretică de 100 EB (1 milion giga bytes). Aceasta înseamnă că ar avea o capacitate de stocare a datelor de 15.000 de ori mai mare decât CD-ul normal. Sau, cu alte cuvinte, pe Hyper CD-ROM am putea stoca întreaga informație existentă în cărțile din Biblioteca Națională. Astfel, Hyper CD-ROM-ul este considerat a fi viitorul instrumentelor de stocare a datelor.

Eugen Pavel este contemporan cu noi. S-a născut la București și a absolvit Universitatea din București cu o diplomă de fizică în anul 1976. A primit mai multe premii importante, printre care medalia de aur la Concursul EUREKA de la Bruxelles. De asemenea, a publicat numeroase cărți și articole în domeniul cercetării.

Știai că este deținătorul oficial al mai mult de 60 de brevete și cereri de brevete?

Alți români care au schimbat lumea:

Ei, cum e, știai toate aceste lucruri despre România și despre românii de mai sus? Asta nu e tot. Lista poate continua cu alți numeroși români de care vei fi mândru:

Emil Racoviță – poate ai mai auzit de acest nume, dar nu știi cine a fost, așa-i? Ei bine, Emil Racoviță a fondat biospeologia. Este știința care se ocupă cu studiul organismelor care trăiesc în peșteri.

Anastase Dragomir – acest om a inventat scaunul parașutat, o versiune inițială a scaunului de catapultare de astăzi.

Pe lângă tipii ăștia descriși mai sus, există ingineri români care au adus contribuții esențiale în industria zborului. Probabil ai auzit de nume precum Henri Coandă, Aurel Vlaicu și Traian Vuia. Sunt români care au jucat un rol semnificativ ca pionieri în aviație și aerodinamică.

Henri Coandă a fost creditat ca inventatorul modernului motor cu reacție. În timp ce Traian Vuia a proiectat, construit și testat primul aeroplan-automobil. Aurel Vlaicu a fost inventatorul avionului în formă de săgeată. A construit propriul avion în anul 1910, cu care a reușit să zboare fără nicio modificare.

Iar asta încă nu e tot. Sunt și mai multe lucruri despre România și români care te vor uimi. Știai că patru români au câștigat premii Nobel? Stefan Hell în chimie, George Emil Palade în medicină, Herta Muller în literatură și Elie Wiesel pentru pace.

Acum să trecem și la alte domenii.

2. Primul oraș european cu iluminat public

Pariez că acesta e unul dintre lucrurile despre România pe care nu-l știai. Da, într-adevăr, primul iluminat stradal public din Europa a fost contruit în România!

Mai exact, Timișoara este orașul din România care a înregistrat acest record, dar și altele pe lângă. În 1884, Timișoara a devenit primul oraș luminat de lămpile electrice din Europa continentală. Și a fost pe locul doi după New York, dacă ne raportăm la tot mapamondul. Acesta este unul dintre cele mai interesante lucruri despre România pe care puțini îl cunosc.

Iar acesta nu este singurul lucru interesant despre Timișoara. El este cunoscut și ca primul oraș din țară în care tramvaiele trase de cai au circulat pe stradă. Da, asta se întâmpla în urmă cu aproximativ 150 de ani, într-adevăr. Mai exact, în anul 1869.

3. În România se află unul dintre cele mai fericite cimitire din lume

lucruri despre România care te vor uimi_Cimitirul Vesel Săpânța

Probabil că de ăsta ai mai auzit. Dacă nu, ai înțeles bine acum, că în România există un cimitir în care fericirea este regula!

Acesta este Cimitirul Vesel (cum altcumva putea fi numit?) care se află în județul Maramureș, în satul Săpânța. Cimitirul Vesel este un loc de înmormântare unic și, de asemenea, un muzeu în aer liber și o atracție turistică populară. Este celebru datorită pietrelor sau crucilor de mormânt colorate cu scene amuzante.

Mesajele funerare sunt scrise într-o manieră poetică și conțin scene din viața oamenilor care sunt înmormântați acolo. Cimitirul a fost proiectat de Stan Ioan Pătraș în anul 1940, un sculptor în lemn din părțile locului. Din spusele lui, el a proiectat astfel cimitirul deoarece iubea foarte mult oamenii. Așa că voia să vină oamenii să-l viziteze chiar și după moartea sa. Cu siguranță a avut succes.

În acest cimitir, fiecare piatră sau cruce de mormânt are inscripționate versuri ingenioase care ilustrează viața persoanei și, de asemenea, felul în care a murit. Unul dintre cele mai cunoscute și amuzante epitafe găsite este: „Sub această cruce grea/Zace biata soacră-mea/Trei zile de mai trăia/Zăceam eu şi cetea ea”.

Cimitirul este special prin trăsătura care se abate de la credința comună dominantă – cea care consideră moartea ca ceva solemn. Dacă se regăsește în lista ta de lucruri despre România pe care nu le descoperisei încă și ești curios să-l descoperi, îți garantez că nu vei râde niciodată așa în niciun alt cimitir.

Cazare în zona Săpânței:

Dacă ești curios să vizitezi acest cimitir neobișnuit, cele mai apropiate facilități de cazare pe care le poți găsi se află în aceeași localitate – în Săpânța.

Iată o pensiune care mie mi-a plăcut și unde puteți avea un sejur memorabil: Plai cu Peri. Este foarte aproape de Cimitirul Vesel (la 5 minute de mers pe jos) și este situată într-o zonă pitorească. Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult a fost arhitectura tradițională din lemn a locului, care contribuie la experiența stilului de viață local. Aici puteți vedea oameni îmbrăcați în costume populare ale zonei și puteți gusta un pahar de pălincă autentică. De asemenea, au restaurant propriu unde vă puteți bucura de mâncarea locală din Maramureș. Iar mâncarea este toată preparată cu ingrediente proprii și proaspete.

Dacă nu sunteți un iubitor de tradiție locală sau pur și simplu preferați locurile cu mai multe facilități, cum ar fi o piscină interioară și restaurante cu mâncăruri internaționale, veți găsi mai multe opțiuni de cazare în Sighetu Marmației. Este cel mai apropiat oraș mai mare, situat la aproximativ 20 km de Săpânța (o călătorie de 25 de minute cu mașina).

Aici, cazări pe care le putem recomanda sunt:

Pensiune Restaurant Flamingo – este situat într-o zonă pitorească și liniștită, oferă cazare confortabilă, cu toate facilitățile necesare (WI-FI, baie privată, TV, parcare etc.). În plus, au și restaurantul propriu unde puteți gusta toate preparatele locale.

Camves Inn – aceasta este, de asemenea, situată într-o zonă frumoasă, și au o mulțime de facilități, cum ar fi: piscină exterioară și interioară, tenis de masă sau biciclete de închiriat.

4. România are a doua cea mai mare clădire administrativă din lume

Casa Poporului

Este nimeni alta decât Palatul Parlamentului (cunoscută și sub numele de Casa Poporului). Da, este posibil să o știți deja, clădirea fiind în prezent sediul Parlamentului României. A fost construită de fostul dictator, Nicolae Ceaușescu. Construcția a început în ultimii ani ai conducerii sale și s-a finalizat la șapte ani de la moartea sa. Conform World’s Records Academy, Palatul Parlamentului reprezintă cea mai grea, a doua cea mai mare (după clădirea Pentagonului) și cea mai scumpă clădire civilă cu funcție administrativă de pe întreaga planetă.

Ca să înțelegi mai bine, să trecem la cifre:

Are 240 de metri lungime, 86 de metri înălțime și 270 de metri lățime, iar costurile sale de construcție au urcat până la o uimitoare sumă totală de 3 miliarde de euro. Și încă câteva cifre care te vor da pe spate:

  • aproximativ 100.000 de oameni au lucrat pe șantier
  • clădirea are opt niveluri subterane și un buncăr nuclear
  • aproximativ 1.000 de camere și o factură anuală de 6 milioane de dolari, echivalent cu cel al unui oraș mic.
  • are aproximativ 20 km de tuneluri subterane și o suprafață de 365.000 de metri pătrați
  • în palat veți găsi 480 de candelabre, 3.500 tone de cristal, 1.409 spoturi de tavan, iar pentru ferestrele și ușile monumentale au fost folosite 700.000 tone de oțel și bronz.
Cazare în zona Casei Poporului:

Este Casa Poporului în lista ta de lucruri despre România pe care nu le cunoșteai? Te-am făcut curios să o vizitezi (sper că da, pentru că merită)? Dacă ești curios să vizitezi acest mastodont al erei comuniste și nu ești din București, aproape de Casa Poporului există câteva locuri de cazare care îți vor plăcea cu siguranță. Cel mai confortabil hotel din apropiere este JW Marriott, care probabil nu are nevoie de nicio descriere.

Alte două hoteluri în apropiere pe care le putem recomanda sunt Hotel Parliament și Ibis București Palatul Parlamentului.

Toate cele trei hoteluri sunt în apropierea Palatului Parlamentului și nu veți avea nevoie de niciun transport pentru a vizita palatul. Va fi la doar 5 minute de mers pe jos.

5. Cea mai înaltă sculptură în rocă din Europa
Statuia regelui Decebal

Este sculptura regelui Decebal, conducătorul Daciei. Este într-adevăr cea mai înaltă sculptură în rocă din Europa, se află în orașul Orșova și este vizibilă de pe Dunăre. Decebal a fost ultimul rege al Daciei și, de asemenea, unul dintre cei mai puternici conducători ai regatului antic.

Sculptura are 55 de metri înălțime și 25 de metri lățime și a durat zece ani pentru ca o echipă de 12 sculptori să o finalizeze. Așadar, statuia uriașă a unui rege antic de pe cursul Dunării se află pe lista ta de lucruri despre România pe care nu le cunoșteai? Atunci cu siguranță va fi și un loc minunat de vizitat.

Acestea ar fi, deocamdată, 5 lucruri despre România care sper să te ajute să-ți cunoști mai bine țara. Așadar, acum îți poți surprinde prietenii cu acele lucruri surprinzătoare pe care le știi despre România.

Author

Travel guide and advisor

Write A Comment