Prețurile apartamentelor și caselor din România continuă să se afle pe un trend ascendent în 2021, cu așteptări din partea analiștilor imobiliari ca trendul să continue și în 2022. Chiar dacă pandemia COVID a impus o încetinire în activitatea economică, specialiștii din sectorul imobiliar spun că tendința de creștere a prețurilor va continua și în lunile următoare.
Așadar, în cazul în care plănuiai să vinzi o proprietate în România, acesta chiar poate fi momentul potrivit pentru vânzare. Iar dacă chiar ai găsit deja un cumpărător și dorești să înțelegi cum funcționează impozitarea vânzării unei proprietăți, îți vom explica în acest articol mecanismele aferente.
Prima veste bună pentru tine este că, în funcție de prețul de vânzare, s-ar putea să nu fie nevoie să suporți niciun impozit pentru vânzarea proprietății tale în România. Mai jos explicăm și motivul.
Așadar, pentru a te asigura că încasezi suma de bani pe care ți-ai propus-o, ar fi bine să-ți faci calculele cu grijă, deoarece vânzarea unei proprietăți implică potențiale costuri fiscale, pe care le detaliem mai jos.
Când ar trebui să plătești impozit pe vânzarea unei proprietăți imobiliare?
Vânzarea unui imobil de către o persoană fizică rezidentă fiscal în România este supusă impozitării conform legislației fiscale române. Impozitul pe venit datorat de o persoană fizică la vânzarea unei proprietăți imobiliare (casă, apartament, teren, etc.) se aplică numai asupra valorii de vânzare care depășește suma de 450.000 lei, adică aproximativ 91.000 euro. În caz contrar, dacă prețul de vânzare al proprietății nu depășește valoarea specificată mai sus, nu va exista impozit pe venit datorat pe venitul încasat din vânzare.
Cum se stabilește impozitul pe vânzarea unei proprietăți?
Cota de impozit pe venit care se aplică pentru venitul din vânzarea unei proprietăți imobiliare este de 3%. Prin urmare, dacă din vânzare încasezi o sumă care depășește valoarea neimpozabilă de 450.000 de lei, vei datora un impozit pe venit de 3%. Impozitul pe venit de 3% se va aplica la diferența dintre prețul de vânzare și suma neimpozabilă de 450.000 RON.
Dacă imobilul pe care îl vinzi este deținut împreună cu alte persoane, de exemplu soțul sau soția, impozitul pe venit de 3% se datorează de fiecare persoană în parte și se aplică proporțional, pe partea din prețul de vânzare corespunzătoare procentului de proprietate al fiecărei persoane.
De exemplu, dacă proprietatea este deținută de patru persoane în procent egal, venitul impozabil determinat conform explicațiilor de mai sus (ca diferență între prețul de vânzare și suma neimpozabilă de 450.000 lei) ar trebui să fie alocat fiecărui proprietar în procent de 25%, iar fiecare dintre ei va datora impozit pe venit de 3% pe venitul impozabil realizat.
Transferul unei proprietăți către un membru al familiei
Dacă vindeți imobilul unui membru de familie (către rude de până la gradul al III-lea sau către soț/soție), se aplică în continuare obligația de plată a impozitului pe venit. Singura situație în care transferul proprietății nu este supus impozitării este atunci când bunul imobil este donat unei rude de până la gradul al III-lea inclusiv, precum și soțului sau soției, sau când este moștenit.
Atunci când se datorează impozit, prețul de vânzare care trebuie luat în considerare la calculul impozitului pe venit datorat este cel declarat în contractul de vânzare-cumpărare. Cu toate acestea, în cazul în care valoarea de vânzare este mai mică decât prețul standard de evaluare conform grilei de evaluare a notarilor publici, valoarea care va fi luată în considerare pentru determinarea impozitului va fi aceasta din urmă.
Ce mai trebuie să știi este că, dacă în contractul de vânzare-cumpărare se declară o sumă diferită de valoarea reală de vânzare, părțile implicate în contract riscă consecințe de natură penală pentru săvârșirea unor fapte de evaziune fiscală, dar și consecințe de natură civilă, precum anularea contractului de vânzare-cumpărare.
Așadar, ca rezumat al celor de mai sus, impozitul pentru venitul realizat din vânzarea unei proprietăți imobiliare se datorează numai dacă valoarea venitului astfel obținut depășește 450.000 lei. Impozitul pe venit datorat va fi de 3% aplicabil diferenței dintre prețul de vânzare și valoarea neimpozabilă menționată mai sus.
Cum se achită impozitul pe vânzarea proprietății?
Partea bună la impozitarea vânzării unei proprietăți este că suma de impozit datorat se plătește direct la notariat, înainte de autentificarea contractului de vânzare-cumpărare. Contribuabilul nu mai are alte obligații de declarare a venitului către ANAF.
Așadar, confor legislației fiscale în vigoare, este obligația notarului public să calculeze și să încaseze impozitul pe venit datorat de vânzător și să îl vireze în contul ANAF. Termenul de plată al impozitului pe care notarul trebuie să îl aibă în vedere este data de 25 a lunii următoare celei în care a încasat impozitul.
Ca o notă procedurală importantă, cetățenii străini care vând un imobil situat pe teritoriul României vor putea finaliza o tranzacție de vânzare și vor putea achita impozitul pe venit numai după obținerea unui număr de identificare fiscală din partea ANAF.
Pentru mai multe detalii despre procedura de obținere a unui număr de identificare fiscală, puteți consulta articolul nostru: Cum se obține un număr de identificare fiscală.
Alte costuri care pot fi datorate la vânzarea unei proprietății imobiliare
În calitate de vânzător al unui imobil, nu ar trebui să întâmpini alte costuri fiscale sau financiare. Cumpărătorul este cel care ar trebui să suporte orice alte costuri legate de tranzacție. Cu toate acestea, ar fi util pentru tine să știi care ar putea fi aceste costuri, pentru cazul în care, de exemplu, sunt aduse în discuția de negociere a prețului.
Pentru autentificarea contractului de vânzare-cumpărare de către notar există anumite tipuri de taxe care se vor aplica. Cumpărătorul este cel care în mod normal datorează taxa notarială pentru autentificare, taxa de intabulare, precum și taxa de autentificare a contractului ipotecar, dacă este cazul.
Valoarea acestor taxe depinde de prețul de vânzare și de metoda pe care o folosește cumpărătorul pentru achiziționarea proprietății: fără ipotecă, cu ipotecă, prin programele garantate de stat precum „Prima Casă” etc..
De asemenea, mai trebuie ținut cont de faptul că onorariile notariale pot varia în funcție de grila de onorari aplicată de fiecare notar public local.
Toate resursele din categoria: Îndrumare fiscală